Η φύση αγαπά την αλήθεια, και η αλήθεια της φύσης διεκδικεί το δικαίωμα να εκτίθεται μόνο σε όσους την ποθούν. Φ. Ντοστογιέφσκι

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Προσδιορισμός της κατεύθυνσης επαγόμενου ρεύματος


Ο νότιος πόλος ενός μαγνήτη απομακρύνεται με μια ορισμένη ταχύτητα από ένα μεταλλικό δακτύλιο όπως φαίνεται στο σχήμα. Προσδιορίστε την κατεύθυνση του επαγόμενου ρεύματος στο δακτύλιο. 

Απάντηση:




Επειδή ο μαγνήτης απομακρύνεται, η μαγνητική ροή που διέρχεται από την επιφάνεια του δακτυλίου ελαττώνεται, οπότε, σύμφωνα με το νόμο του Faraday, θα αναπτυχθεί στο δακτύλιο ΗΕΔ.  Σύμφωνα  με τον κανόνα του Lenz αυτή η ΗΕΔ θα έχει τέτοια πολικότητα ώστε το επαγόμενο από αυτήν ρεύμα να δημιουργεί μαγνητικό πεδίο  που αντιτίθεται στη μείωση της μαγνητικής ροής. Αυτό σημαίνει ότι το επαγόμενο ρεύμα θα έχει τέτοια φορά ώστε το μαγνητικό του πεδίο του δακτυλίου να είναι ομόρροπο με το μαγνητικό πεδίο του μαγνήτη, δηλαδή απέναντι από το νότιο πόλο του μαγνήτη θα δημιουργηθεί βόρειος μαγνητικός πόλος του δακτυλίου. Με τον κανόνα του δεξιού χεριού εύκολα προσδιορίζουμε τη φορά του επαγόμενου ρεύματος  (αριστερόστροφη)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιό σου.