Η φύση αγαπά την αλήθεια, και η αλήθεια της φύσης διεκδικεί το δικαίωμα να εκτίθεται μόνο σε όσους την ποθούν. Φ. Ντοστογιέφσκι

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Προς τα πού θα περιστραφεί η μαγνητική βελόνα (1ο)


Σε ένα επίπεδο κυκλικό  δίσκο τοποθετούμε μια ποσότητα αρνητικού ηλεκτρικού φορτίου και στη συνέχεια τον θέτουμε σε ταχεία περιστροφή γύρω από οριζόντιο άξονα που έχει την κατεύθυνση ανατολής – δύσης. Το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από το φορτίο στο δίσκο μπορούμε να το ανιχνεύσουμε με τη βοήθεια μίας μαγνητικής βελόνας  που τοποθετείται πάνω από το δίσκο όπως φαίνεται στο σχήμα.
 Η βελόνα αρχικά, πριν την περιστροφή του δίσκου, ισορροπεί  κατά τη διεύθυνση βορρά – νότου (υπό τη επίδραση του γήινου μαγνητικού πεδίου). Προσδιορίστε την κατεύθυνση προς την οποία εκτρέπεται η βελόνα αν ο δίσκος περιστρέφεται κατά τη φορά που φαίνεται στο σχήμα. 

Απάντηση:


Τα ηλεκτρικά φορτία κινούμενα μαζί με τον δίσκο δημιουργούν  στον περιβάλλοντα χώρο ένα μαγνητικό πεδίο παρόμοιο με αυτό ενός κυκλικού ρεύματος. Οι δυναμικές γραμμές αυτού του πεδίου μεταξύ δίσκου και βελόνας θα είναι κάθετες στο επίπεδο του σχεδίου, με φορά προς τα μέσα. Έτσι η μαγνητική βελόνα θα γυρίσει κατά τη δεξιόστροφη φορά (αν βλέπετε από κάτω).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιό σου.