Η φύση αγαπά την αλήθεια, και η αλήθεια της φύσης διεκδικεί το δικαίωμα να εκτίθεται μόνο σε όσους την ποθούν. Φ. Ντοστογιέφσκι

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Ευθύγραμμος αγωγός και ορθογώνιο πλαίσιο 2ο

Ένα ορθογώνιο πλαίσιο ABΓΔ εκτελεί μεταφορική κίνηση στο μαγνητικό πεδίο ενός ρεύματος που ρέει κατά μήκος ευθύγραμμου αγωγού ΟΟ΄ μεγάλου μήκους. Αγωγός και πλαίσιο βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Βρείτε την κατεύθυνση του ρεύματος που προκαλείται στο πλαίσιο αν απομακρύνεται από τον αγωγό. 





Απάντηση:
Η ένταση του μαγνητικού πεδίου του αγωγού μειώνεται καθώς το πλαίσιο απομακρύνεται από τον αγωγό (σύμφωνα με τον τύπο Β = kμ2πΙ/R),  άρα και η μαγνητική ροή που διέρχεται από την επιφάνειά του.
Επομένως σύμφωνα με το νόμο του
Faraday αναπτύσσεται στο πλαίσιο ηλεκτρεγερτική δύναμη από επαγωγή με αποτέλεσμα την εμφάνιση επαγωγικού ρεύματος, που σύμφωνα με τον κανόνα του Lenz, η φορά του πρέπει να είναι τέτοια ώστε να εμποδίζει το αίτιο της εμφάνισής του  δηλαδή τη μείωση της μαγνητικής ροής στο πλαίσιο. 
Επομένως, αφού το πλαίσιο αποτελεί κλειστό κύκλωμα, σύμφωνα με το νόμο του Lenz θα αρχίσει να διαρρέεται από αριστερόστροφο επαγωγικό ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε (σύμφωνα με τον κανόνα του δεξιού χεριού) να δημιουργείται στο πλαίσιο ένα μαγνητικό πεδίο του οποίου η ένταση έχει ίδια φορά με αυτήν του Μ.Π. του αγωγού στην περιοχή του πλαίσιου, δηλαδή κάθετη στην επιφάνειά του με φορά προς τα πάνω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιό σου.