Η φύση αγαπά την αλήθεια, και η αλήθεια της φύσης διεκδικεί το δικαίωμα να εκτίθεται μόνο σε όσους την ποθούν. Φ. Ντοστογιέφσκι

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Κρούσεις - Επτά απορίες μαθητών

1.  {Κ} = {Ρ} --->  υ = ;

Μου δόθηκε η ερώτηση
«Πόση πρέπει να είναι η ταχύτητα ενός σώματος ώστε η κινητική του ενέργεια και η ορμή του να έχουν ίδια αριθμητική τιμή;»

Και απάντησα ως εξής: 
12m υ·υ =  mυ    υ = 2 m/s

Όμως ο καθηγητής, στις οδηγίες που μας έδωσε, μας είπε να προσέξουμε, γιατί η σωστή λύση δεν περιλαμβάνει μόνο μια τιμή της ταχύτητας. Δεν μπορώ να βρω πού κάνω λάθος. Θα ήθελα να με διαφωτίσετε.

Απάντηση:

Το λάθος σου είναι προφανές. Εύκολα θα το έβρισκες αν σε ρωτούσα «ποιες είναι οι μονάδες ταχύτητας;» 
Ναι. Αυθαίρετα έχεις επιλέξει τη μονάδα m/s
 Όμως, η ερώτηση δεν μας περιορίζει στη χρήση μονάδων του Διεθνούς Συστήματος. Αρκεί η μονάδα μάζας και η μονάδα ταχύτητας που έχουμε επιλέξει για την κινητική ενέργεια και την ορμή στην παραπάνω ισότητα να είναι ίδιες. Έτσι η ταχύτητα μπορεί να είναι και 2 km/h (= 0,56 m/s), ή 2 mm/min (= 3,33·10-5 m/s), ή 2 έτη φωτός/αιώνα =(3·106 m/s), κ.λπ.
Η σωστή απάντηση, δηλαδή, είναι:
                   2 μονάδες μήκους/μονάδα χρόνου ή 2 μονάδες ταχύτητας 
Παρατήρηση: Το μέγεθος μιας φυσικής ποσότητας εκφράζεται σαν το γινόμενο ενός αριθμού και μιας μονάδας μέτρησης. Περισσότερο φορμαλιστικά, το μέγεθος Α μπορεί να γραφεί ως Α ={Α}· [Α], όπου {Α} είναι η αριθμητική τιμή του Α όταν εκφράζεται σε μονάδες [Α]. 
πηγή: 
Bureau International desPoids at Mesures

1 σχόλιο :

Άφησε το σχόλιό σου.