Η φύση αγαπά την αλήθεια, και η αλήθεια της φύσης διεκδικεί το δικαίωμα να εκτίθεται μόνο σε όσους την ποθούν. Φ. Ντοστογιέφσκι

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΚΑΙ ΤΡIΒΗ

Όταν το σύστημα που φαίνεται στο σχήμα βρίσκεται σε ισορροπία, το δεξί ελατήριο  είναι τεντωμένο κατά x1. Ο συντελεστής μέγιστης στατικής τριβής μεταξύ των επιφανειών επαφής των δύο σωμάτων είναι μs, ενώ δεν υπάρχει τριβή μεταξύ του κάτω σώματος και του δαπέδου. Όπως φαίνεται στο σχήμα, οι σταθερές του δεξιού και του αριστερού ελατηρίου είναι k και 3k, αντίστοιχα. Τα σώματα έχουν ίσες μάζες m
Να βρείτε το μέγιστο πλάτος ταλάντωσης του συστήματος  για το οποίο το πάνω σώμα δεν ολισθαίνει ως προς το κάτω.

Δείτε:

2 σχόλια :

  1. Άλλη μια άσκηση με α.α.τ. και τριβή, που μπορεί να ξυπνά σε ορισμένους συναδέλφους και ιδιαίτερα στους μαθητές «που τολμούν να ξαναδοκιμάσουν» κακές αναμνήσεις από τις τελευταίες Πανελλήνιες, παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως στην απλότητα της μεθόδου προσδιορισμού της μέγιστης τιμής του πλάτους με δεδομένο συντελεστή μs, ή, αντίστροφα, με δεδομένο το πλάτος, τον προσδιορισμό του συντελεστή μs.
    Προσέξτε επίσης τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προσδιορίσουμε τη ΣF σε μια τυχαία θέση του ταλαντούμενου σώματος, χωρίς να κάνουμε χρήση της μαθηματικής σχέσης της συνθήκης ισορροπίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η παραπάνω άσκηση είναι μια συνεισφορά του Eugene P. Mosca, U.S. Naval Academy, Annapolis στο περιοδικό Προκλήσεις Φυσικής για Δάσκαλους και μαθητές (Physics Challenges for Teachers and students)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Άφησε το σχόλιό σου.