Η φύση αγαπά την αλήθεια, και η αλήθεια της φύσης διεκδικεί το δικαίωμα να εκτίθεται μόνο σε όσους την ποθούν. Φ. Ντοστογιέφσκι

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Δύο σφαίρες σε λείο κυκλικό αυλάκι και «το παράδοξο της 2ης κρούσης»


Δύο μικρές λείες ελαστικές σφαίρες τοποθετούνται σε ένα οριζόντιο λείο κυκλικό αυλάκι, σε θέσεις αντιδιαμετρικές. Σπρώχνουμε τις δύο σφαίρες να κινηθούν αντίθετα με ταχύτητες υΑ και υΒ, αντίστοιχα. Οι δύο σφαίρες κινούνται με σταθερή γωνιακή ταχύτητα και μετά από χρόνο t0 συγκρούονται κεντρικά.

α. Σε πόσο χρόνο οι δύο σφαίρες θα ξανασυγκρουστούν;
β. Ποιες είναι οι ταχύτητες των δύο σφαιρών μετά τη δεύτερη κρούση; 


2 σχόλια :

  1. Τάσο πολύ καλή άσκηση . Μία λύση (όχι για μαθητές)που έδωσα είναι με σχετική γωνιακή ταχύτητα , η οποία έχει το ίδιο μέτρο πριν και μετά την κρούση και έτσι αποφεύγω την χρήση αλγεβρικών τιμών για ταχύτητες οι οποίες αλλάζουν συνέχεια διεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σχετική ταχύτητα δύο κινητών που κινούνται στην ίδια ευθεία, μπαίνει εμβόλιμα στην ύλη της Γ Λυκείου, αφού διδάσκονται το φαινόμενο Doppler.

    Γιαυτό θεωρώ ότι οι μαθητές πρέπει να εξοικειωθούν με τις έννοιες "ταχύτητα προσέγγισης" και ταχύτητα απομάκρυνσης" στις κεντρικές κρούσεις (που εν τέλει είναι σχετικές ταχύτητες) καθώς και με τη μεταξύ τους σχέση στα διάφορα είδη κεντρικής κρούσης.

    Τώρα, η σχετική γωνιακή ταχύτητα, ίσως να είναι όπως λες "όχι για μαθητές"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Άφησε το σχόλιό σου.