Η φύση αγαπά την αλήθεια, και η αλήθεια της φύσης διεκδικεί το δικαίωμα να εκτίθεται μόνο σε όσους την ποθούν. Φ. Ντοστογιέφσκι

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΔΥΟ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ 4 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΚΥΚΛΩΜΑ LC

  
 1.  ΚΥΚΛΩΜΑ LC … ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ Τ ΠΙΟ ΑΠΛΗ ΛΥΣΗ!

(Η άσκηση δόθηκε ως τεστ σε 10 μαθητές μου. Στο τέλος είχαν την ευκαιρία να δουν ο καθένας  τις λύσεις των υπολοίπων. Ως πιο απλή θεωρήθηκε η λύση που πρότεινε η Άρμπι. Αν υπάρχει πιο απλή προτείνετέ την).


Σε ιδανικό κύκλωμα ηλεκτρικών ταλαντώσεων ο πυκνωτής εκφορτίζεται πλήρως κάθε π ms και η μέγιστη τιμή της τάσης του είναι 20 V. Τη στιγμή που η τάση του πυκνωτή είναι η μισή της μέγιστης, η ένταση του ρεύματος στο κύκλωμα είναι6√ 3 mA.
α. Να βρεθεί η γωνιακή συχνότητα της ηλεκτρικής ταλάντωσης.

β. Να βρεθούν οι μέγιστες τιμές του ρεύματος και του φορτίου του πυκνωτή, καθώς και η χωρητικότητα C του πυκνωτή και ο συντελεστής αυτεπαγωγής του πηνίου.

γ. Αν τη χρονική στιγμή t = 0 το φορτίο του πυκνωτή είναι 6 μC και ελαττώνεται, να γραφεί η εξίσωση της έντασης του ρεύματος στο κύκλωμα.

Απ.  α. 1000 r/s,   β. 12.10-3Α, 12.10-6cb, 0,6 μF, 4 H,  γ. i = 12.10-3συν(1000t + 5π/6)  (S.I)

2 σχόλια :

  1. Μήπως υπάρχει κάποιο λάθος στα δεδομένα?Διότι προκύπτει το μέγιστο φορτίο 12μC και στο τρίτο ερώτημα αναφερόμαστε σε φορτίο 20 μC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Αναγνώστη ευχαριστώ για την επισήμανση. Ο δαίμων της μεταγραφής από το πρωτότυπο και, φυσικά, ο άλλος της απροσεξίας έβαλε εκείνο το 20 … Οι νεαροί αναγνώστες έχουν τώρα μια διορθωμένη εκφώνηση με 6 μC.αντί για 20 μC (Οι συνάδελφοι φυσικά θα έχουν προσέξει το λάθος και θα έχουν κάνει από μόνοι τους τη διόρθωση).

      Διαγραφή

Άφησε το σχόλιό σου.