Η φύση αγαπά την αλήθεια, και η αλήθεια της φύσης διεκδικεί το δικαίωμα να εκτίθεται μόνο σε όσους την ποθούν. Φ. Ντοστογιέφσκι

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

10. Ανίχνευση κύματος, ορισμένης συχνότητας, με πλάτος πάνω από μια ελάχιστη τιμή 
Πάνω σε μια οριζόντια τεντωμένη χορδή  πολύ μεγάλου μήκους,  προσανατολισμένη  στη διεύθυνση του άξονα xx΄, διαδίδεται προς τη θετική κατεύθυνση ένα κύμα μήκους κύματος λ = 10 m, το οποίο δημιουργείται από μια πηγή που βρίσκεται στη θέση x = 0 και ξεκινάει τη στιγμή t = 0 να ταλαντώνεται με εξίσωση:
 ψ =2ημ(0,5πt)  (οι μονάδες των μεγεθών στο S.I).
 Σε απόσταση 100 m από την πηγή του κύματος, στη θέση x=100 m, έχει τοποθετηθεί μια μικροσυσκευή S αμελητέας μάζας και αμελητέων διαστάσεων, ώστε να μην επηρεάζει τη διάδοση του κύματος, η οποία μπορεί να εκπέμψει ήχο συχνότητας fs = 3393 Ηz.
 Για να ενεργοποιηθεί όμως πρέπει να αποκτήσει κατακόρυφη προς τα κάτω επιτάχυνση ίση με -2,5 m/s2 (από κει και πέρα παραμένει σε διαρκή λειτουργία).
 Ένας δέκτης A βρίσκεται ακίνητος στην ίδια κατακόρυφο με τη μικροσυσκευή και σε απόσταση 229 m από τη θέση όπου αρχικά αυτή ηρεμεί. Αν η ταχύτητα του ήχου είναι 342 m/s και το πλάτος του κύματος παραμένει σταθερό κατά τη διάρκεια της διάδοσης του:
Α. Ποια είναι η εξίσωση του κύματος που παράγεται πάνω στη χορδή;
Β. Ποια χρονική στιγμή θα φτάσει το κύμα στη μικροσυσκευή;                          
Γ. Ποια στιγμή αρχίζει να εκπέμπει η μικροσυσκευή;
Δ. ....
Ε.  ....
ΣΤ.  ....

2 σχόλια :

  1. γεια σας,
    καιρό τωρα παρακολουθω το blog σας και θα ηθελα να σας δωσω συγχαρητηρια καθως ως μαθητη της γ λυκειου με βοηθησατε πολυ.Οπότε σας παρακαλώ να συνεχισετε τις αναρτησεις.
    Με εκτίμηση,
    Ορέστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ορέστη γεια σου, χαίρομαι που οι αναρτήσεις μου σε βοηθούν. Θα προσπαθήσω να τις συνεχίσω. Εύχομαι καλή Ανάσταση και καλή ευόδωση στις προσπάθειές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Άφησε το σχόλιό σου.